Werk jij ook vanuit huis? Wij geven je 10 tips voor optimaal thuiswerken

Thuiswerken is niet altijd even makkelijk. Wij weten er alles van. Vooral met kinderen, de hond, of -juist- je partner hele dagen thuis, kan het een enorme uitdaging zijn om alle ballen in de lucht te houden. Wij geven je 10 tips voor een optimale thuiswerksituatie!

 1. Wekker uit en gaan!
  Zorg ervoor dat je je werkritme blijft houden. Als je wekker gaat, doe dan ook wat je normaal doet. Neem een douche. Poets je tanden. Kleed je aan. Doe je haren. Ontbijt goed. Dit zorgt voor een goede start voor de dag, en zorgt ervoor dat je je veel frisser voelt. Wat je vooral niet moet doen is de eerste uurtjes vanuit bed werken.
 2. Maak een planning.
  Sommige mensen zijn in de ochtend productiever, anderen na de lunch. Zorg ervoor dat je de belangrijke taken plant op het moment dat jij het meest productief bent. Het kan ook helpen om in de ochtend of aan het einde van de vorige werkdag een lijst te maken met alle dingen die je vandaag af wilt krijgen.
 3. Werk in blokken.
  Op kantoor haal je ook om de zoveel tijd een kop koffie, loop je naar de printer, ga je naar het toilet of maak je een praatje met een collega. Allemaal korte pauzes tussen het werken door. Zorg ervoor dat je dit thuis ook doet. Loop een rondje met de hond. Doe even een paar rek-oefeningen. Bel even een familielid. Het werkt het beste om in blokken van 1-2 uur te werken.
 4. Zorg voor een goede werkplek.
  Is jouw nieuwe werkplek ergonomisch? Grote kans dat jij misschien wel 2 weken tot 3 maanden thuis zit te werken. Jij bent op kantoor waarschijnlijk een bureau gewend dat goed is afgesteld, een mooie stoel en meerdere beeldschermen. Jouw nieuwe ‘bureau’ kan dan best even wennen zijn. Zorg ervoor dat jouw beeldscherm op ooghoogte staat. Desnoods zet je je scherm op een paar boeken. Let er ook op dat je rechtop zit en bij het typen niet je schouders omhoogtrekt. De rek-oefeningen die we hierboven noemden kunnen hierbij ook een uitkomst vormen! Zorg er ook voor dat je werk en privé gescheiden houdt. Het beste is dus jouw werkplek in te richten in een aparte kamer.
 5. Stop op tijd.
  Nu je laptop voor je neus ligt is het erg makkelijk om maar door te blijven gaan. Waak hiervoor. Zorg dat je alleen de uren werkt die je hebt ingepland, en niet meer.
 6. Maak tijd om te sporten
  In het ‘normale leven’ heb jij een vast ritme. Je sport waarschijnlijk op vaste avonden en tijden. Nu de sportschool en sportclubs gesloten zijn, valt dit allemaal in de soep. Zorg er wel voor dat je in beweging blijft. Ga een rondje hardlopen of wandelen, maar houd wel 1,5 meter afstand van anderen. Probeer ook eens thuis wat oefeningen te doen, als squats, opdrukken en planken. Je hebt hier hele leuke youtube-video’s voor. Zoals deze. 
 7. Thuiswerken met kids?
  Zijn jouw kinderen thuis nu ze niet meer naar school of de opvang mogen? Probeer dan af te wisselen met je partner. De een werkt dan in de ochtend en de ander in de middag. En als het nodig is in de avond samen nog een paar uurtjes. Is dat geen optie? Werk dan met een beloningssysteem. Als je kids xxx uur stil zijn, dan krijgen ze een cadeautje of iets lekkers? Vul het zelf maar in!
 8. Spreek digitaal af met je collega’s
  Het kan er nog wel eens bij inschieten om je collega’s te spreken als iedereen op een andere locatie werkt. Zorg dan ook dat je elke week meetings inplant via skype, Microsoft teams of een ander platform. Houd elkaar niet alleen op de hoogte van werk, maar vraag ook naar de ander zijn/haar gezondheid en thuissituatie. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus toon begrip voor elkaar!Ook leuk: de digitale borrel. Via skype kan je bijvoorbeeld met wel 25 mensen tegelijk videobellen. Zo kun je toch met je team een borrel drinken op vrijdag middag!
 9. Doe ook leuke dingen
  Veel mensen hebben het gevoel dat het leven vergaat, omdat het uitgaansleven stil ligt, de sportclubs dicht zijn en je niet in de buurt mag komen van je vrienden. Nu moeten we toe geven, het komt erbij in de buurt…. Maar! Het heeft ook vele voordelen. Weet je nog dat je altijd dat ene boek nog eens wilde uitlezen? Nu is je kans! En die kledingkast die je een keer goed wilde uitzoeken? Nu kan het! Speel eens een spelletje met het gezin. Maak een puzzel. Lees de krant. Make it fun!
 10. Relax!
  Het allerbelangrijkste misschien wel in deze gekke periode is om de rust te bewaren. Ook al verandert er veel, je moet er vertrouwen in hebben dat het goed komt. Neem elke dag zoals die komt. Je kan er toch niets aan veranderen. Jij kan dit!

Heb jij nog meer nuttige tips? Laat het ons weten! Klik hier om jouw tip achter te laten.

WIERINGA EN PARTNERS

& CONTACT OPNEMEN

We beantwoorden graag vrijblijvend al je vragen!
Neem gerust contact met ons op!